Wat zijn AGE’s en wat is een AGE Reader?

Een onderdeel van de health check is een AGE reading. Bij HealthyStuff beschikken we over een eigen AGE Reader, dus de reading gebeurt bij ons in huis! Maar wat zijn AGE’s precies en wat doet een AGE Reader? We leggen je het hier in het kort uit

Wat zijn AGE’s?

AGE’s is de afkorting van Advanced Glycation End Products. Dit zijn verbindingen tussen suikers en eiwitten of suikers en vetten (maar dan heten ze AGL’s). Deze verbindingen vormen sterke vrije radicalen die niet veel goeds doen voor het lichaam. AGE’s ontstaan door de zogenoemde Maillard-reactie bij het bakken, frituren en grillen. Deze karamelisatie reactie zorgt voor de bruinverkleuring (en heerlijke geur) bij het bakken van bijvoorbeeld vlees of brood of  het lekkere krokante korstje op de crème-brulée. Bovendien geeft het nog eens een extra lekkere smaak waardoor voedingsmiddelen met veel AGE’s moeilijk zijn te weerstaan. Veel van ons bewerkte voeding is rijk aan deze AGE's.

AGE’s in het lichaam

Maar AGE’s ontstaan ook in het lichaam. Doordat glucose wordt gekoppeld aan collageen, andere eiwitten en vetten. Je lichaam kan hier prima mee overweg, mits er niet te veel AGE’s zijn. AGE’s worden afgevoerd door je nieren, maar als er te veel zijn stapelen ze zich op in de weefsels. En dit kan een hoop ellende veroorzaken,  zoals hart- en vaatziektes, nierziektes, diabetes en Alzheimer. Mensen met een hoog BMI en mensen met diabetes hebben van huis uit een hoog gehalte aan AGE’s.

Wat doet een AGE Reader?

Een AGE Reader meet de concentratie AGE’s in de huid. Aan de hand van deze concentratie geeft de reader een indicatie van jouw ‘innerlijke leeftijd’ ten opzichte van leeftijdsgenoten. Met de meting van een AGE Reader kom je veel over je algemene gezondheid te weten. Zo kan een reader binnen 12 seconden het risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 beoordelen.

Klik hier voor het artikel.

AGE Reader

AGE’s te hoog

Wanneer jouw AGE’s te hoog zijn dan gaan wij daar samen mee aan de slag. Door middel van een aangepast voedingspatroon, tips en tricks gaan we ervoor zorgen dat te AGE’s in jouw lichaam verminderen. En dat zou het risico op hart- en vaatziektes en diabetes moeten verminderen. Een andere – positieve – bijkomstigheid is dat een laag gehalte aan AGE’s zorgt voor minder rimpels en een verbeterende elasticiteit van de huid.


*De AGE-reader is klinisch getest en wordt al meer dan 10 jaar in ruim 400 ziekenhuizen succesvol door artsen gebruikt.