Wat heeft nattō, een Stiffnograph en vitamine K met elkaar te maken?

Huh…nattō, Stiffnograph??

Deze 3 hebben wel degelijk een verband met elkaar. Laten we beginnen met de belangrijkste, de vitamine K.

Vitamine K

Vitamine K is een vrij onbekende vet oplosbare vitamine. Daarvan heb je de plantaardige versie K1 (fylloquinon) wat opgenomen wordt uit voeding, en de dierlijke versie K2(menachinon) die we uit voeding halen maar ook zelf kunnen aanmaken in onze darmen.

Helaas werken onze darmen meestal niet hoe het zou moeten en is de aanmaak van vitamine K2 vaak niet optimaal. K is afgeleid van het Duitse woord Koaglution, dat voor bloedstolling staat. Zonder deze vitamine zou ons bloed niet stollen. Vitamine K is belangrijk voor een goede botstofwisseling. Het zorgt voor een gezonde opname van mineralen in je botten en draagt bij aan het behoud van sterke botten. Vitamine K2 en vitamine D3 werken hierin samen. Vitamine D3 zorgt voor de juiste opname van calcium uit de darmen en vitamine K zorgt ervoor dat dit calcium naar de juiste plaatsen wordt getransporteerd (dus niet in de bloedvaten maar naar de botten)

Vitamine K is ook betrokken bij de aanmaak van speciale eiwitten die zorgen voor het behoud van soepele en elastische slagaderen, gewrichtskraakbeen en andere zachte weefsels zoals bijvoorbeeld jouw hartklep. Dat komt omdat deze eiwitten binden met calcium zodat dit niet in je slagaderwand terecht komt.

Vitamine K2 is de best opneembare vorm voor het lichaam. Door ons westerse eetpatroon en slecht werkende darmen en antibiotica gebruik hebben veel mensen een vitamine K2 te kort. K2 kun je voornamelijk vinden in harde kazen, kwark, kefir en eidooiers. De optimale K2 dosis zou zo’n 180 mcg moeten zijn maar een hele hoop mensen halen dit beslist niet.

Nattō

Er bestaat een voedingsmiddel die de meeste vitamine K2 bevat van alle voedingsmiddelen, namelijk nattō. Nattō is een enorme vitamine K2 bom met ontzettend veel gezondheidsvoordelen. Nattō zijn gefermenteerde sojabonen met een hele specifieke smaak en structuur. De één gruwelt ervan en de ander vindt het heerlijk.

De boontjes zijn geweekt en gestoomd, waarna ze worden vermengd met de bacterie bacillus subtillis die het fermentatieproces opgang brengen. Nu ben ik sowieso enorm fan van gefermenteerde voeding omdat deze enorm veel goeds doen voor onze klein darmbewoners. Nattō bevat daarnaast ook veel ijzer, eiwitten en vitamine C.

Door regelmatig nattō te eten zorg je voor een betere K2 status in het lichaam. Je hebt daardoor minder kans op aderverkalking en minder kans op hart-en vaatziekten. Het is goed voor vrouwen in de overgang, ter preventie van osteoperose en mensen met een hoge bloeddruk. Het is een natuurlijke probiotica die na een antibioticakuur meteen de K2 aanvult

Vond ik het lekker?

Op internet las ik dat veel mensen nattō naar stinksokken of blauwe kaas vonden smaken. Ik was dus op het ergste voorbereid maar dat was beslist niet nodig. Voor mij had de smaak van nattō iets weg van noten met een vleugje koffie. You love or you hate it. Ik vond het oprecht heel lekker. Nattō is enorm slijmerig en plakkerig en dat is wel even wennen.

De nattō die ik had gekocht kwam bij Shilla vandaan, een toko op het Gelderlandplein in Amsterdam. Deze nattō is biologisch en er zitten  2 zakjes bij om de nattō een nog lekkerder smaakje te geven.

Waarschuwing: Ondanks dat het regelmatig eten van nattō een hoop voordelen bevat en veilig is voor de meeste mensen moeten mensen die bloedverdunners gebruiken dit eerst overleggen met hun huisarts.

Mensen met een verminderde schildklierfunctie moeten er rekening mee houden dat sojabonen beschouwt worden als goitrogenen. Goitrogenen kunnen de werking van een schildklier verstoren. De isoflavonen kunnen de absorptie van schildkliermedicatie verminderen.

De Stiffnograph

En tot slot, wat is dan een stiffnograph?

Mijn vader heeft onlangs te horen gekregen dat hij wat calcium op zijn hartklep heeft. Volgens zijn cardioloog hebben heel veel oude mensen dat en heeft dat met ouderdom te maken en is er ook niets aan te doen. Hij moet over 2 jaar terugkomen om te kijken hoe dit zich verder ontwikkeld.

Niets aan te doen?? Nou echt wel! Ik vermoed dat mijn vader een K2 tekort heeft. Er is al heel lang een wetenschappelijke link naar een K2 tekort en verkalking van de hartklep.

Dit is dan ook de reden dat ik de stiffnograph heb aangeschaft. Met dit simpele apparaatje kan ik binnen één minuut meten hoe het gesteld is met de conditie van zijn bloedvaten. Het meet de bloedstroom in de kleine adertjes en daarnaast meet het ook de Sp02 (zuurstofsaturatie) in het bloed.

Het prikken van K2 heeft geen zin omdat dit alleen maar laat zien of je al dan niet de afgelopen tijd genoeg K2 hebt gegeten.

Mijn vader is overtuigd en gaat er vanaf nu voor zorgen dat hij voldoende K2 (en D3) binnen krijgt ( al dan niet met een supplement of een portie nattō) We hopen zo de verkalking te vertragen of zelfs te verminderen.

De VitaK-meting is toegevoegd aan het health check pakket van HealthyStuff . Natuurlijk kun je ook langskomen voor een losse meting. Kijk voor de prijzen van alle losse metingen op de tarieven pagina van de website.

Ben jij nu ook benieuwd hoe het met de conditie van jouw bloedvaten is gesteld en wil je weten of je een eventueel vitamine K tekort hebt, maak dan snel een afspraak bij HealthyStuff.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply